Iraanse oppositieleider voorspelt verandering van het regime

Sprekers 27 juni

Al Arabiya News, 28 juni 2014.

Maryam Rajavi, hoofd van de Nationale Raad van Verzet van Iran, voorspelt een verandering van het regime in haar land van herkomst. De "mullahs vertegenwoordigen niet het Iraanse volk", zei ze in een interview met Fox News op vrijdag. "Ik ben ervan overtuigd dat de religieuze dictatuur van de mullahs over Iran in de 21e eeuw niet blijvend is en omvergeworpen zal worden," vertelde Rajavi het Amerikaanse nieuwsnetwerk tijdens een grote bijeenkomst van IraniŽrs en aanhangers van het Iraanse Verzet in Parijs.

Ze legde uit wat ze als de ware bedoelingen van Iran zag, de verspreiding van radicaal fundamentalisme, verwezenlijking van kernwapens en elimineren van tegenstanders met alle middelen. Volgens Rajavi is dit wat anders dan wat de IraniŽrs nastreven. "Een vrij en democratisch Iran waar de stembus beslist, een niet-nucleair Iran, met gendergelijkheid," zei ze.

Rajavi identificeerde het belang van Irak voor het Iraanse regime, voor de verspreiding van zijn ideologieŽn en de samenzweringen van de mullahs.

"Er is een brede, internationale consensus dat de huidige stand van zaken in Irak voorkomt uit het monopolistische en onderdrukkende beleid van Maliki. Er is dus slechts ťťn oplossing, Maliki verdrijven, het Iraanse regime uit Irak verwijderen, en een democratische en inclusieve regering vormen. Het is alleen het Iraanse regime dat openlijk de voortzetting van de heerschappij van Maliki ondersteunt," werd Rajavi op vrijdag door de Nationale Raad van Verzet van Iran geciteerd.

Net zoals het Iraanse regime meer dan 120.000 leden en aanhangers van de Raad van Verzet heeft gedood, zo heeft ook de Iraakse minister-president Nouri al-Maliki zijn tegenstanders afgeslacht, zei Rajavi.