Iraanse christenen met Kerst gearresteerd

Nationale Raad van Verzet van Iran, 30 december 2014.

Een Assyrische kerkleider en twee collega's werden op 26 december in Teheran door veiligheidstroepen van het Iraanse regime gearresteerd, zo heeft een Christelijke website in de Perzische taal gemeld.

Een groep agenten in burger overviel het huis van Pastor Victor Bet-Tamarz, die in het verleden door de autoriteiten was geïntimideerd vanwege het houden van kerkdiensten in de Perzische taal.

Een woordvoerder voor de 'Alliantie van Iraanse kerken', die evangelische en protestantse kerken verenigt, vertelde de media: "Veiligheidstroepen deden een inval in het huis van Pastor Victor Bet-Tamarz, namen zijn persoonlijke bezittingen in beslag en brachten hem over naar de Evin gevangenis. In de afgelopen jaren zijn we getuige geweest van golven van arrestaties van Christenen tijdens de kerstperiode."

De agenten die het huis binnenvielen, scheidden de mannen en vrouwen die de Kerstviering bijwoonden, fouilleerden hen vervolgens en namen hun identiteitsdocumenten en telefoons in beslag.

De agenten doorzochten het huis en namen de bezittingen van de Pastor met inbegrip van zijn computer, boeken en mobiele telefoons in beslag.

In de afgelopen weken zijn er talrijke rapporten van arrestaties en vervolging van christenen in Iran geweest.

Volgens één rapport werden op eerste Kerstdag in de stad Roudehen, in de provincie Teheran, negen christenen in een huisgemeente gearresteerd en naar een onbekende locatie overgebracht. Het betrof Mehdi Kian, Ali Sadraddin, Mohammad Kazemi, Azin Faroudi, Mohammad Hossein Moridian, Maryam Narimani, Alireza Nasiri, broeder Matin en iemand van wie de naam niet bekend is gemaakt.

De Opperste Leider van Iran, Ali Khamenei, zei onlangs in een toespraak in Qom dat het verschijnsel van huiskerken en de Bahá'ís vormen van vijandigheid jegens de 'Islamitische Republiek' zijn.