Het Iraanse verzet onthult Iraanse geheime nucleaire site voor uraniumverrijking met geavanceerde centrifuges

Alireza Jafarzadeh en Soona Samsami

Nationale Raad van Verzet van Iran, 24 februari 2015.

De Nationale Raad van Verzet van Iran onthulde op dinsdag de details van een ondergrondse, uiterst geheime locatie die momenteel door het Iraanse regime wordt gebruikt voor onderzoek en ontwikkeling op nucleair gebied. Hierbij wordt gebruik gemaakt van geavanceerde centrifuges voor uraniumverrijking.

Mevrouw Soona Samsami, de vertegenwoordiger van de NCRI in de VS en Alireza Jafarzadeh, de adjunct directeur van het kantoor van de NCRI vertegenwoordiging in de VS deden de onthulling in een persconferentie in de Press Club in Washington D.C.

Het bestaan van de locatie, die Lavizan-3 heet, was tot nu toe onbekend en was door het Iraanse regime jarenlang geheim gehouden.

De NCRI kondigde aan dat de explosieve onthulling het resultaat was van verscheidene jaren gedetailleerd werk door het netwerk van de Iraanse oppositiebeweging, de Iraanse Volksmojahedin (PMOI/MEK).

De PMOI heeft de inlichtingen verkregen van bronnen binnen het Iraanse regime, waarbij informatie van talrijke onafhankelijke bronnen is doorgelicht.

De bronnen van de PMOI stelden vast dat het Iraanse regime zich op deze locatie sinds 2008 in het geheim met onderzoek en uraniumverrijking heeft bezig gehouden.

De NCRI verstrekte in de persconferentie satellietbeelden van de locatie, de ingang, en een overzicht van de locatie.

De NCRI vertegenwoordigers lieten niets heel van de prententie van het Iraanse regime dat het zich in de nucleaire gesprekken transparant opstelt. Ze zeiden verder dat het Iraanse regime de internationale gemeenschap misleidt.

Zij wezen er op dat onderzoek en ontwikkeling met geavanceerde centrifuges op zeer geheime locaties alleen maar bedoeld zijn om het kernwapenproject verder te brengen.

De NCRI benadrukte dat als de VS serieus wil voorkomen dat Iran kernwapens krijgt, de Amerikanen de voortzetting van de besprekingen afhankelijk moeten maken van onmiddellijke inspectie van de locatie door de IAEA, voordat het regime de kans krijgt het bewijs te vernietigen.

Het Iraanse verzet benadrukte dat als de VS en zijn partners Teherans weg naar de bom willen blokkeren, elke overeenkomst het volgende moet omvatten: volledige implementatie van alle resoluties van de Veiligheidsraad, onmiddellijk stopzetten van alle verrijking en sluiten van de bijbehorende fabrieken, waar onder Natanz, Fordo en Arak, ondertekening van het Aanvullende Protocol en aanvang van onaangekondigde inspecties door de IAEA.

De NCRI heeft enkele van de belangrijkste dimensies van het kernwapenprogramma van het Iraanse regime onthuld, waar onder de uraniumverrijkingsfabriek in Natanz en de zwaar water fabrieken in Arak in augustus 2002, de Kalay-e Electric fabriek voor montage en testen van centrifuges in februari 2003, de Lashkar-abad laser verrijkingsfabriek en het Lavizan-Shian centrum in mei 2003, de ondergrondse verrijkingsfabriek in Fordo in december 2005, en de Defensive Innovation and Research Organization (SPND) in juli 2011.