De zeven gijzelaars moeten vrij!

Als regeringen mensen laten vermoorden in wat voor wereld leven we dan? Als een minister-president ontvoerde Ashraf bewoners tegen alle rechtsregels in op verborgen locaties vasthoudt, wat is er dan nog over van de rechtstaat?

Europarlementariër Peter van Dalen schreef op Twitter: “Aanval op kamp Ashraf is schandaal, daar mag niet over worden gezwegen nationaal noch internationaal”. Daarom zijn we vanmiddag hier. We mogen niet zwijgen, we kunnen niet zwijgen en we willen niet zwijgen!

De aanval op Kamp Ashraf is inderdaad een groot schandaal. Er zijn eerdere aanvallen geweest, in 2009 en 2011, maar nooit was het zo overduidelijk dat de regering van premier Maliki hier volledig verantwoordelijk voor is. Volgens de VN was de slachtpartij in Kamp Ashraf een goed georganiseerde en met voorbedachten rade uitgevoerde actie. Volgens voormalige UNAMI-functionaris Tahar Boumedra, die Kamp Ashraf in het verleden meermalen bezocht heeft, kan deze actie alleen maar door Veiligheidstroepen in opdracht van premier Maliki zijn uitgevoerd. Videobeelden die door sommige Ashraf bewoners in hun laatste minuten zijn gemaakt, illustreren en documenteren dit.

Ook het ontvoeren van Ashraf bewoners was gepland. Het werden er uiteindelijk zeven, zes vrouwen en een man. Tweeënveertig Ashraf bewoners ontsnapten aan de dood en aan de ontvoering. Dat was niet volgens plan. De bedoeling was dat iedereen of gedood zou worden of aan Iran zou worden uitgeleverd.

Wie kan zich de situatie van de zeven ontvoerde Ashraf bewoners indenken? Harry van Bommel schreef op zijn weblog, dat er een levensgroot risico is dat zij gemarteld worden. “Dit komt immers op grote schaal voor in Irak”, voegde hij er aan toe. De zeven gijzelaars gingen direct al in hongerstaking en weigeren al een week te drinken. Dit betekent dat zij nu op sterven na dood zijn. Premier Nouri al-Maliki zorgt er persoonlijk voor dat zij steeds van de ene naar de andere gevangenis verplaatst worden, zodat VN-functionarissen hen nooit kunnen bezoeken.

De ontvoerde Ashraf bewoners dreigen door de regering van Irak uitgeleverd  te worden aan Iran. Dit ondanks herhaalde verzekeringen van de Iraakse regering dat ze geen Ashraf bewoners tegen hun wil naar Iran zullen terugsturen. Dit laat opnieuw zien dat beloften van de Iraakse regering niets waard zijn.

De Nederlandse regering en niet te vergeten de Amerikaanse regering, we staan hier niet voor niets bij de Amerikaanse ambassade, en andere regeringen moeten keiharde druk op de regering van Irak uitoefenen om de zeven gijzelaars onmiddellijk vrij te laten. Het kan elk moment te laat zijn! Laten er niet nog meer mensen sterven!