COVID19: Naast vaccinatie ook voedingssupplementen en vroegbehandeling

Op dit moment bevinden we ons in een pandemie. Het nieuwe coranavirus heeft al vele doden geëist en de economie voor een deel lamgelegd. Een vaccin of een effectieve behandeling kan hier een eind aan maken. Zonder effectieve behandeling kan het coronavirus tot acute ademnood en falen van meerdere organen leiden. Er zijn inmiddels meerdere vaccins tegen COVID19, maar het duurt meer dan een half jaar om iedereen in Nederland tweemaal te vaccineren. Een effectief behandelprotocol dat door huisartsen kan worden uitgevoerd, bestaat al langer en is op kleine schaal met succes in Nederland door huisarts Rob Elens toegepast:

De behandeling bestaat uit het toedienen van het mineraal zink in combinatie met het antimalariamiddel hydroxychloroquine, aangevuld met het antibioticum azitromycine. De combinatie van zink en hydroxychloroquine is bedoeld als middel tegen de replicatie van het COVID19 virus. Het antibioticum azitromycine is bedoeld als middel tegen een bacteriële superinfectie in de longen. Daarnaast schreef Rob Elens zijn patienten ook nog vitamine C, vitamine D en selenium voor. De primaire behandeling tegen het coranavirus bestaat uit de combinatie van zink en hydroxychloroquine. "Het is moeilijk om uit een gezonde voeding voldoende zink te halen, tenzij heel specifiek gelet wordt op zinkrijke producten en juiste combinaties. Het lichaam heeft geen opslagmogelijkheden voor zink en daarom is men afhankelijk van een dagelijks toereikende inname." (Marijke de Waal Malefijt, Vaker een zink tekort dan gedacht). "Volgens experts van Oregon State University bestaat in de VS voor 12% van de bevolking een risico van zinktekort. Voor ouderen zou dit percentage zelfs 40% bedragen. Ouderen lopen een verhoogd risico op zinktekort omdat bij hen zowel de zinkinname als -opname vaak verlaagd is." (Ortho, april 2020). Een hoog gehalte aan zink in de cel zorgt ervoor dat het coronavirus zich niet kan vermenigvuldigen. Hydroxychloroquine zorgt ervoor dat er veel zink in de cel kan komen:

Hoe effectief is het door Rob Elens toegepaste behandelprotocol? Voordat Rob Elens zijn COVID19 patiënten met meer dan milde klachten zelf ging behandelen, stuurde hij ze eerst door naar het ziekenhuis. Van de 25 COVID19 patiënten die hij naar het ziekenhuis doorstuurde, stierven er 12. Daarna behandelde hij zelf 10 COVID19 patiënten, die allen genazen. Bij Op1 werd gezegd dat dit toeval kon zijn. Als we het placeboeffect op 30% stellen, is de kans dat deze genezingen allemaal toeval waren gelijk aan ((13+0,3*12)/25) tot de macht 10, ofwel 1,7%. Er is dus een zekerheid van ruim 98% dat het wel werkt. Het is daarom onbegrijpelijk dat het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) op 19 mei liet weten: "Op dit moment is er nog geen bewijs dat deze middelen een gunstig effect hebben op COVID-19 ... ook niet bij minder ernstig zieke mensen die bij de huisarts komen." Op 2 juni verscheen een artikel in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde met de conclusie dat er geen bewijs is voor de effectiveit van hydroxychloroquine bij COVID-19. Inmiddels is uit onderzoek van de Isala Klinieken in Zwolle gebleken dat hydroxychloroquine wel een significant positief effect heeft bij de behandeling van COVID19.

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft Rob Elens en andere huisartsen verboden hydroxychloroquine in de strijd tegen COVID19 in te zetten. Maar volgens het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) mogen huisartsen hydroxychloroquine wel voorschrijven bij COVID19. Op grond van artikel 68 van de Geneesmiddelenwet is het de huisarts namelijk toegestaan onder voorwaarden medicatie off label voor te schrijven. Bij Rob Elens was er sprake van zorgvuldig, rechtmatig en verantwoord medisch handelen. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) handelde daarentegen onzorgvuldig (haalde chloroquine en hydroxychloroquine door elkaar), onrechtmatig (handelde in strijd met de Geneesmiddelenwet) en onverantwoord (verbood een effectieve therapie tegen een levensbedreigende ziekte die in Nederland duizenden slachtoffers maakte).

Inmiddels is gebleken dat ook een ander bestaand geneesmiddel heel effectief is tegen COVID-19, namelijk ivermectine. Maar dan moet het door de medische wereld wel daadwerkelijk worden toegepast om COVID-19 patiënten te redden. En daar zit een probleem. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) wil artsen die hydroxychloroquine of ivermectine tegen COVID19 voorschrijven, een boete van maximaal 150.000 euro opleggen. Vorig jaar zijn er zo'n 20.000 mensen aan COVID19 overleden, maar dat is kennelijk nog niet genoeg.

Albert Welleweerd, 7 april 2021