Helpt vitamine C tegen Corona?

Op 26 januari 2020 meldde Orthomolecular Medicine News Service: "The coronavirus pandemic can be dramatically slowed, or stopped, with the immediate widespread use of high doses of vitamin C. Physicians have demonstrated the powerful antiviral action of vitamin C for decades."

Orthomolecular Medicine News Service van 2 februari 2020 bevat de volgende citaten:
"Given the rapid rate of success of intravenous vitamin C in viral diseases, I strongly believe it would be my first recommendation in the management of corona virus infections." (Victor A. Marcial-Vega, MD) Puerto Rico
"It is of great importance for all doctors to be informed about intravenous vitamin C. When a patient is already in hospital severely ill, this would be the best solution to help save her or his life." (Karin Munsterhjelm, MD) Finland

Op 26 februari 2020 meldde het Limburgs Dagblad dat DSM 106 miljoen vitamine C-pillen aan China schenkt t.b.v. het medisch personeel in ziekenhuizen in en rond het door het nieuwe coranavirus (covid-19) getroffen Wuhan. "Vitamine C helpt bij het versterken van het immuunsysteem. Het zorgt ervoor dat mensen minder snel ziek worden en mocht dat toch het geval zijn, ze er sneller weer bovenop komen".

Op 27 februari 2020 meldde het Reformatorisch Dagblad: "Van onder meer de vitamines C en D is bekend dat ze de weerstand verhogen. In laboratoriumstudies is de antivirale activiteit van vitamine C aangetoond tegen onder meer polio-, mazelen-, en griepvirussen.Ē

Op 2 maart 2020 meldde het Reformatorisch Dagblad dat in China twaalf patiŽnten met een ernstige longontsteking door het nieuwe coronavirus (Covid-19) op de intensive care met succes zijn behandeld met hoge doses vitamine C per infuus. Hetzelfde gebeurde in Zuid-Korea: "CoronapatiŽnten met symptomen kregen 30.000 mg per infuus. Sommigen waren na twee dagen genezen".

Op 7 maart 2020 meldde het Reformatorisch Dagblad dat in Shanghai vanaf 3 maart een officiŽle aanbeveling geldt dat patiŽnten met een infectie door het coronavirus moeten worden behandeld met hoge doses vitamine C per infuus.

In het Reformatorisch Dagblad van 16 maart 2020 zegt dr. Corstiaan den Uil van het Erasmus MC in Rotterdam: "Vitamine C was ook in het nieuws. We geven dat niet standaard per infuus erbij. Gerandomiseerde onderzoeken waren tot dusver negatief. Maar er lopen nu drie nieuwe studies. Als familieleden van patiŽnten er om vragen, zullen we dat in het team bespreken. Voordeel is in ieder geval dat het geen bijwerkingen heeft."

Op 17 maart meldde het Reformatorisch Dagblad: "bij infecties heeft het afweersysteem meer vitamine C nodig dan normaal. Op sommige icís geven artsen, naast de gewone behandeling, daarom tot 24 gram vitamine C per infuus. ... In de thuissituatie is 1 tot 2 gram (1000 tot 2000 milligram) verdeeld over de dag voldoende."

Op 25 maart 2020 meldde het Reformatorisch Dagblad dat Chinese artsen gunstige resultaten rapporteerden van hoge doses vitamine C per infuus bij vijftig ernstig zieke coronapatiŽnten op intensive care afdelingen van Chinese ziekenhuizen. Ook waren meer dan 23 ziekenhuizen in en rond New York inmiddels begonnen met het toedienen van hoge doses vitamine C aan coronapatiŽnten op de ic. De ziekenhuizen hebben besloten tot het geven van vitamine C naar aanleiding van positieve berichten van Chinese artsen.

Op 26 maart 2020 waarschuwde de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA): "Er zijn geen voedingssupplementen die helpen tegen het Coronavirus." De NVWA verwees daarbij expliciet naar vitamine C en vitamine D.

Op 28 maart 2020 citeerde Welingelichte Kringen de Belgische virologe professor Anne-Mieke Vandamme: "Wat ik mensen altijd aanraad, is om wanneer ze ziek worden te starten met hoge dosissen vitamine C. Het idee dat vitamine C zou kunnen vermijden dat je besmet wordt houdt inderdaad geen steek. En zo lang je niet besmet bent, heeft het geen zin extra vitamine C aan te slepen. Maar informatie uit China toont dat zodra je besmet blijkt, het goed is heel hoge dosissen te nemen om niet in een kritische situatie te raken. Het is niet staalhard bewezen, maar de indicaties die ik zie zijn voor mij sterk genoeg om het anderen aan te raden. Ze stroken ook met bevindingen van ons labo van jaren geleden. En je kunt met vitamine C geen schade aanrichten."

Op 29 maart 2020 reageerde Ortho op de waarschuwing van de NVWA: "In 2012 kregen ... zes vitamines (A, C, D, B6, B12 en foliumzuur) en ook nog vier mineralen een officiŽle EU-weerstandsclaim. Dit na een strenge wetenschappelijke beoordeling van de Europese Voedselveiligheid Autoriteit (EFSA). ... Eťn voedingsstof kreeg zelfs nog een aanvullende EU/EFSA weerstandsclaim: vitamine C! Deze aanvullende claim mag officieel als volgt worden verwoord: ĎVitamine C geeft extra/meer weerstand bij lichamelijke inspanningí. ... Maar afgelopen donderdag beweerde de NVWA: ĎDoor meer vitamines te nemen krijg je geen hogere weerstand (Ö)í. En dat uitgerekend op een moment waarop de NVWA het verschil kan maken door het EFSA-standpunt uit te dragen. Want weet u wie dagelijks een grote lichamelijke inspanning leveren? De artsen en verpleegkundigen op de icís, in hun maanpakken. Volgens EFSA is wetenschappelijk aangetoond dat hun weerstand baat kan hebben bij vitamine C."

Op 25 april 2020 hield Idelette Nutma in het Reformatorisch Dagblad een pleidooi voor het gebruik van vitamine C in de strijd tegen COVID-19: "Onderzoekers in universitair medische centra overal ter wereld nemen vitamine C inmiddels uiterst serieus. Grote onderzoeken ... hebben uitgewezen dat de toediening van hoge doseringen per infuus (intraveneus) veilig is. ... Voor de gunstige werking van vitamine C bestaat al een heel goede rationale, wetenschappelijke basis, beschreven in tal van onderzoeken. ... Covid-19 vertoont in zijn ernstige vorm reacties die duiden op een zogeheten cytokinestorm. ... Vitamine C is cruciaal bij het bestrijden van de oxidatieve stress die bij de overreactie van het afweersysteem op een infectie optreedt."

Albert Welleweerd, 25 april 2020