Cornelis
van der Waal werd in 1919 te Ridderkerk geboren en overleed in
1980 te Pretoria, Zuid-Afrika. Zijn opleiding genoot hij aan de
Theologische Hogeschool te Kampen, waar hij college liep bij o.a.
J.H. Bavinck, S. Greijdanus, J. Ridderbos en K. Schilder. Na negen jaar verschillende
kerken te hebben gediend, emigreerde hij als predikant in 1954
naar Pretoria. Daar promoveerde hij op 14 april 1956 aan de
Universiteit van Pretoria op het proefschrift Oudtestamentische
priesterlijke motieven in de Apocalyps. Op 27 april 1974 volgde de
promotie bij de Universiteit van Suid-Afrika op het
kerkhistorisch onderwerp Het Pascha van onze Verlossing,
de Schriftverklaring in de paaspreek van Melito van Sardes als
weerspiegeling van de confrontatie tussen Kerk en Synagoge in de
tweede eeuw.
Van der Waal kan getypeerd worden als een bijbels theoloog (Sola Scriptura) in de lijn van Helenius de Cock (vgl. E. Smilde, Een eeuw van strijd over verbond en doop, p. 53). Bij het bestuderen van de bijbel hanteerde Van der Waal de volgende hermeneutische regels:
In 1999 schreef Priscilla van der Woude onder de titel De Apocalyps: een verre toekomstvoorspelling? een boeiende samenvatting van de visie van dr. Van der Waal op Openbaring.
De algemene Bijbelverklaring Sola Scriptura van dr. C. van der Waal werd geboren uit Bijbellessen van de auteur aan een belangstellende van buiten de kerk in de jaren vijftig van de vorige eeuw. In twee delen worden in het kort alle 66 Bijbelboeken behandeld. Het deel over het Oude Testament kan nu ook gebruikt worden door voorgangers, studenten en gemeenteleden in diverse landen van Latijns-Amerika. Het echtpaar ds. J. de Segovia – A. de Kraker uit Madrid vertaalde dit deel in het Spaans en de Nederlands Gereformeerde organisatie FELiRe gaf het uit met de kerken in Latijns-Amerika als doelgroep. Eerder al verscheen een complete vertaling van deze compacte Bijbelverklaring in het Engels, Hongaars, Koreaans en Afrikaans. Bij zijn Bijbeluitleg benadrukt de auteur de verbanden tussen het Oude en Nieuwe Testament, waarbij Gods verbond de constante factor is. "Het is de kracht van de uitlegstijl van dr. Van der Waal dat hij steeds de eenheid van het Oude en Nieuwe Testament laat zien", aldus Klaas Mollema in de nieuwsbrief van FELiRe.
Op 11 maart 2018 overleed Gré van der Waal-Braaksma. Ze was van 1975-1980 getrouwd met dr. C. van der Waal. Ds. J. Zwart schreef terecht: "M.i. is het aan haar te danken, dat veel van het materiaal van C. van der Waal is bewaard gebleven en gepubliceerd." Volgens Gré zag dr. Van der Waal door het verbond van God het leven als een eenheid. "Dat zag je ook in het huis, dat tegen de helling van een berg lag: de bomen groeiden boven op de berg, die zetten zich voort in de tuin die daar verder naar beneden liep; dat was helemaal een eenheid", sprak ze in 2009.
Op zaterdag 6 april 2019 vond in de Theologische Universiteit in Kampen de boekpresentatie van een herdenkingsbundelvan dr. C. van der Waal plaats. De herdenkingsbundel heeft als titel Het verbond vandaag - Bijbelse perspectieven in het werk van Cornelis van der Waal en is uitgegeven bij Boekscout.